Το WordPress ως γνωστόν δίνει την δυνατότητα να κάνετε εγκατάσταση Multisite (Network).  Αυτό δίνει την δυνατότητα να μπορέσει κάποιος με μία εγκατάσταση να διαχειρίζεται όλα τα websites του.  Η εγκατάσταση μπορεί να έχει την μορφή Sub Domains ( subdomain.domain.gr ) ή Sub Directories ( www.domain.gr/directory).  Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε καθένα από αυτά τα websites να έχει διαφορετικό domain name;

Την λύση σε αυτό το θέμα μπορούν να την δώσουν πολλά pluggins αλλά ένα από αυτά έχει ξεχωρίσει και χρησιμοποιείται ευρέως.  ο λόγος για το WordPress MU Domain Mapping με το οποίο μπορείτε σε μια εγκατάσταση Multisite να ορίσετε ένα ή και περισσότερα domain names σε κάθε site του δικτύου.

Η εγκατάσταση απαιτεί βήματα που πρέπει να γίνουν από τον χρήστη manualy.

Βήμα 1 | Εγκατάσταση του plugin

Το πρώτο βήμα είναι απλό.  Από την διαχείριση του δικτύου κάντε αναζήτηση και επιλέξτε μέσα από το αποθετήριο του WordPress το “WordPress MU Domain Mapping”.  Αφού εγκατασταθεί ενεργοποιήστε το στο δίκτυο.

Βήμα 2 | Αντιγραφή του Sunrise.php

Χρησιμοποιώντας ftp αντιγράψτε το αρχείο sunrise.php από τον φάκελο του plugin μέσα στον φάκελο wp-contents

Βήμα 3 | Ενεργοποίηση του sunrise.php.

θα πρέπει να ανοίξετε το αρχείο wp-cpnfig.php και να προσθέσετε μια γραμμή η οποία ορίζει ως ενεργό το surrise.php

define( 'SUNRISE', 'on');

Βήμα 4 | Πληροφορίες του Server

Θα πρέπει να ορίσετε στις ρυθμίσεις του plugin τις ρυθμίσεις του server.  Αυτό μπορεί να γίνει από την διαχείριση του δικτύου (Ρυθμίσεις ->Domain Mapping)

H προτιμότερη λύση είναι να δηλώσετε την διεύθυνση IP του server σας όπως ορίζεται στο A Record του καταχωρητή σας (domain name) ή να χρησιμοποιήσετε ένα CNAME που να δείχνει τον server σας.

Όπως ανέφερα η IP είναι η λύση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι.  Εάν έχετε περισσότερες από μία μπορείτε να τις δώσετε όλες χωρισμένες με ( , ) .

Οι υπόλοιπες επιλογές που έχετε είναι :

Remote Login | Ορίζει ως σελίδα σύνδεσης αυτή του βασικού site του δικτύου.  Το θετικό είναι πως αν συνδεθείτε σε ένα site έχετε πρόσβαση σε όλα , όμως αλλάζει το url σε άλλο domain ( το domain του βασικού site του δικτύου ).

Permanent redirect (better for your blogger’s pagerank) | Εδώ ορίζετε το subdomain ή subdirectory site να κάνει redirect στο δικό του domain.  Καλό είναι να το αφήσετε επιλεγμένο.

User domain mapping page | Αφήστε το επιλεγμένο εάν θέλετε οι χρήστες να ορίζουν τα δικά τους domain για mapping.

Redirect administration pages to blog’s original domain (remote login disabled if redirect disabled) | Αυτή η επιλογή ορίζει όλες τις σελίδες διαχείρισης να  εμφανίζονται στο κεντρικό domain αντί για το domain του εκάστοτε site .  Θα πρέπει να το αφήσετε ενεργοποιημένο στην περίπτωση που θέλετε να έχετε πρόσβαση με Remote Login.

Με απλά λόγια αφήστε ενεργά τα 2 και 3

Βήμα 5 | Ορισμός του domain

Πριν από όλα θα πρέπει να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις DNS του domain σας και να ορίσετε να βλέπει την IP του server σας ή γενικά να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για βα βλέπει το domain τον server σας.  Εγώ αυτό που έκανα ήταν να ορίσω μια εγγραφή A για το www.domain.gr να δείχνει την ip του server.  για την ενημέρωση αυτή θα πρέπει να περιμένετε 4-48 ώρες .

adddomain

Υπάρχουν 2 τόποι για να ορίσετε το domain αλλά ο ένας από αυτούς είναι ο πιο απλός.  Συνδεθείτε στο κεντρικό site και μεταβείτε στην σελίδα διαχείρισης του subsite. Στην επιλογή Εργαλεία -> Domain Mapping δημιουργήστε μια νέα εγγραφή για το domain που θέλετε επιλέγοντας πως αυτό θα είναι το βασικό ( primary domain).

Μπορείτε βέβαια να αλλάξατε το ποιο θα είναι το primary domain ανά πάσα στιγμή από την αντίστοιχη επιλογή στο πάνω μέρος της σελίδας.

Γενικά αυτή είναι μια λειτουργία την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που ένα website χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα domains.

Όταν όλα αυτά τα βήματα γίνουν θα μπορείτε να λειτουργήσετε subsites σε μια εγκατάσταση δικτύου με τα δικά τους domain.  Θα πρέπει να θυμάστε όμως πως η ενημέρωση των DNS μπορεί να χρειαστεί έως και 48 ώρες.  Έως τότε μπορεί να δείτε αρκετές δυσλειτουργίες.  Η λύση είναι μόνο μία και αποτελεί μεγάλη αρετή ” ΥΠΟΜΟΝΗ!!! “

Εάν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, μην διστάσετε να αφήσετε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας !!!

About Author

You may also like

One Response Comment

  • SEO In Greece  26 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:44 ΜΜ

    Χρήσιμο post. Από πλευράς seo στα multisites, τα οποία είναι συνήθως πολυγλωσσικά, είναι χρήσιμο να έχουμε διαφορετικό domain σε κάθε site με top-level domain εκείνο της κάθε χώρας που στοχεύουν.